Rubriky
Pro uživatele Tipy a triky

Jaké jsou (ne)výhody webstránky zdarma

V současnosti existuje nespočet způsobů, jak si vytvořit vlastní web. Všechno se odvíjí od vašich schopností – buď si vyberete začátečnickou cestu, na které žádné zvláštní technické nadání nepotřebujete, nebo zvolíte možnost, s níž vlastnoručně zvládnete i složitější kousky. V článku se zevrubně podíváme na tvorbu webstránky zdarma – jaké jsou její výhody, nevýhody a jestli vás to „zdarma“ nakonec nevyjde pěkně draho.

Minimální náklady při tvorbě webové stránky

Pokud jste se rozhodli, že vstoupíte do online světa a vlastní web si vytvoříte sami, potřebujete rozhodně zaplatit za následující:

  • Doména – jde o název webu, pod kterým vás mohou návštěvníci a klienti vždycky najít. Aby váš online projekt hned neskončil fiaskem, doporučujeme si pečlivě projít náš článek o výběru té pravé domény. 
  • Hosting – to je místo na serveru, kde je uložený váš web. Doménu i webhosting si kupte najednou a u stejného poskytovatele. Ušetříte tak čas, peníze i případné komplikace při propojování domény s hostingem.
  • Nástroj, přes který web vytvoříte – zde existují i nástroje zdarma (např. WordPress). Ale chcete-li vizuál na úrovni, potřebujete vhodnou šablonu, která bývá placená. A pokud chcete z webu vytěžit maximum a efektivněji ho nastavit pro Google či sociální sítě, bez rozšířených (čili placených) možností to také nejspíš neklapne.

👍 Výhody webové stránky zdarma

Nejzásadnější výhodou webové stránky zdarma (neboli free website) je pochopitelně fakt, že vás nebude stát ani korunu. Otázkou ale je, jestli jde skutečně o výhodu. Totiž, vždy záleží na tom, co s webem zamýšlíte a jaký je jeho účel.

Představte si třeba, že se náhodou dostanete ke krásným plesovým šatům, případně ke značkovému obleku – úplně zdarma. Máte radost, užíváte si tu dokonalost a všechno ukázkově sedí. Jenže o pár dní později vás přátelé pozvou na víkendové kempaření. A že prý si máte zabalit jen oblečení, zbytek je zařízený. Je tedy nabeton jisté, že nové šaty/oblek si s sebou nevezmete, ačkoliv vám ten skvost přistál v náruči absolutně gratis. Vždy je tudíž klíčový právě účel. A s webem je to podobně.

Kdy využít webovou stránku zdarma
Jestli chcete rozběhnout seriózní byznys, který se do budoucna může rozšiřovat, webu zdarma se raději vyhněte. Existuje však několik příkladů, kdy toto řešení nemusí nutně končit neslavně. 

  • Osobní blog – rádi píšete a chcete se o své postřehy podělit s okolím? Web zdarma je ideální hlavně v případě, kdy vám jde o obsah, nikoliv o design stránky. Nejenže se zdokonalíte v psaní, ale díky reakcím přátel a známých můžete třeba i přijít na nový podnikatelský záměr.
  • Studentský projekt – už vás nebaví spolužákům pořád dokola vysvětlovat, jaké bylo vaše počínání při řešení zadané úlohy? Zavěste přesný postup na web zdarma. Poslouží i v případě projektu, na kterém pracuje vícero studentů. Zjednodušíte tak vzájemnou komunikaci a ještě se naučíte něco nového.
  • Jednorázová událost – napadlo vás udělat workshop, ale prostor na sociálních sítích vám nestačí? Potřebujete, aby účastník vyplnil formulář, stáhl si připravený materiál a vůbec se trochu připravil dopředu? Vytvořte web zdarma a sociální sítě využijte na marketing, tedy aby se informace o workshopu dostaly k těm správným lidem.
  • Malé charitativní projekty – záleží vám na kvalitě bydlení ve vašem městě? Chcete zorganizovat úklid ve své čtvrti nebo sbírku oblečení pro lidi bez domova? Směle do toho. I k takovým prospěšným účelům dost dobře poslouží webstránka zdarma.
     

👎 Nevýhody webové stránky zdarma

Web zdarma není pro každého. Stejně jako večerní róba nebo elegantní kvádro při stanování, ani web zdarma vám nepomůže při budování důvěryhodného byznysu. A důvodů je hned několik. Pojďme si tedy projít základní nevýhody.

  • Doména obsahuje název poskytovatele – fungující podnikání je o vzájemných výhodách pro klienta, ale také pro firmu. Pokud za danou službu nezaplatíte, jaká je pak výhoda firmy, která službu nabízí? Šíření dobrého jména. Název domény i patička nabízí poskytovateli služby další skvělý prostor pro šíření reklamy zdarma.
  • Omezený hosting a vyšší riziko výpadku serveru – webstránka zdarma funguje na principu ochutnávky. Chcete-li víc prostoru na serveru, je třeba za něj zaplatit. Ani v potravinách vám k nákupu jen tak nepřibalí kilo propagovaného sýra, pročež si musíte vystačit s roztomilou mini kostkou na párátku. A když vám zachutná, koupíte si patřičnou porci sami.
  • Omezené šablony – většina nástrojů na tvorbu webu zdarma nabízí lehce okoukaný design, který nepůsobí dvakrát profesionálně. Vaše stránka tak bude vypadat totožně jako weby, které také využily bezplatnou variantu. Navíc též možnosti pro úpravy stránky mají své limity.
  • Reklama na webu – jít do kina na Marvelovku v tričku s Batmanem je velká výzva. Podobně to může dopadnout i na vašem webu, když využíváte nástroj zdarma. Ani při sledování televize neovlivníte, jaké reklamy na vás zaútočí během vysílání vašeho oblíbeného pořadu. Budou to zkrátka ty, za které někdo zaplatil. Jde o vaší konkurenci? Smůla.
  • Technická podpora – u neplacených webů bývá velmi sporadická a rozhodně nevyřeší každý problém včas. U blogů to není zas taková katastrofa, což ale v případě e-shopu říct nelze. Obzvlášť třeba v čase výprodejů Black Friday.

Ale pozor – netvrdíme, že webové stránky zdarma jsou hodné zatracení. Jak už padlo, nesmírně důležitý je konkrétní účel webu. 

Pokud vám chybí technické dovednosti a chcete se vyhnout možným nevýhodám webu zdarma, využijte službu Vlastní webstránka. S tou získáte pěkný a funkční web připravený k okamžitému zveřejnění. Navíc máte celých 14 dní, během nichž si můžete vyzkoušet plnou verzi bez nutnosti platby. A to se vyplatí.

Závěrem přejeme hodně zdaru při rozhodování a výběru ideální možnosti právě pro váš online projekt.

Autor: Dana Piljarová

Tvořím weby, píšu články a e-booky, díky kterým si lidé budují jméno experta ve své oblasti. Jsem detailista, co ocení kvalitní kávu, hořkou rukolu a domácí rajčata. Miluji rovnováhu, proto si ze světa IT rada odskočit k malování a háčkování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *