Rubriky
Pro uživatele Tipy a triky

Jak mají vypadat webové stránky

Chcete se pustit do vlastního webu, ale netušíte, kde a jak začít? Možností je dnes tolik, že váhání je naprosto na místě. Proto vám to zkusíme co možná nejvíc ulehčit. V první řadě záleží na tom, jaké jsou vaše potřeby, představy a jakou máte zkušenost s programováním. A vězte, že existuje nespočet způsobů nejen pro úplné začátečníky, ale i pro ty, kterým předem navržený web nestačí a chtějí si ho vyřešit po svém.

Je to něco jako nákup oblečení. Buď zajdete do klasického obchodu a vyberete si standardní konfekční velikost a kolekci, nebo vyhledáte ověřenou švadlenu, která vám spíchne šactvo na míru. Přičemž v obou případech se budete spokojeně radovat z kousků, které vám ukázkově sednou.

Začněte výběrem názvu domény

Než se pustíte do samotné tvorby webu, popřemýšlejte nad jeho názvem – v našem článku Jak si vybrat správnou doménu najdete spoustu šikovných tipů. A až budete mít vymyšlenou doménu, radši se jí rovnou chopte, aby vám ji třeba někdo nevyfoukl před nosem. 

Kromě domény budete potřebovat také hosting. To, jaký si vyberete, se odvíjí od způsobu, kterým chcete web vytvářet. 

Naklikejte si vlastní webstránku za pár minut

Vlastní webstránka je velmi jednoduchý a intuitivní nástroj, takže je ideální i pro ty, kteří mají s programováním nulové zkušenosti. Pokud ale umíte poslat e-mail s přílohou, zvládnete si i vytvořit web. Vlastní webstránku proto doporučujeme všem začátečníkům, kteří potřebují rychlé a jednoduché řešení.

Princip spočívá v tom, že už za vás web někdo vytvořil (máte k dispozici různé šablony). Stačí jenom doplnit nadpisy, texty a fotky. Ale – narozdíl od jiných přednavržených řešení najdete v nabídce kvantum funkcí a prvků, které můžete svobodně použít. Díky tomu si předem vytvořené šablony přizpůsobíte podle svých představ. 

Jakmile máte zakoupenou doménu i Vlastní webstránku, hravě se dostanete do administrace:

  • Přihlaste se do svého WebAdmin účtu (odkaz najdete v e-mailu, který zasíláme hned po uhrazení služby). 
  • V menu klikněte na sekci Služby, potom níže na název vašeho webu (např. superclanky.cz – Vlastní webstránka).

Do tvorby webu se můžete pustit během pár vteřin – stačí v administraci kliknout na tlačítko Upravit webstránku. Tápete? Přehledný návod pro administraci Vlastní webstránky najdete v našem Centru nápovědy. A jestli dáváte přednost videonávodům, mrkněte na tutoriál, který pro vás připravila naše slovenská kolegyně Veronika.

Pro zkušenější: Jak na vlastní web ve WordPressu

Pokud si web chcete vytvořit podle svého gusta, doporučujeme WordPress, skvělý publikační nástroj pro webstránky a blogy. Jde o bezplatný systém pro správu obsahu (Content Management System – CMS). Díky uživatelsky přívětivým šablonám a pluginům si web vytvoříte i bez znalosti programovacích jazyků.

A bez obav, dnes už nemusíte řešit, jak propojit doménu a hosting s WordPressem – systém to totiž udělá za vás (stačí si vybrat The Hosting & WordPress). Další ajťáckou záležitost tak budete mít z krku a můžete se pustit do webu a jeho obsahu.

Jakmile máte doménu i hosting pro WordPress, do administrace webu se dostanete jako nic:

Přesné instrukce najdete v úvodním e-mailu, který zasíláme hned po uhrazení faktury.

Abyste mohli vytvořit funkční web, je třeba si ve WordPressu vybrat vhodnou šablonu – nabízí se několik placených i neplacených variant. Právě od té se totiž odvíjí vzhled, zaměření a funkcionalita webu. Pokud šablona neposkytuje určitou funkci (např. formulář), můžete si ji na web doplnit díky pluginům (WP forms). Existují však šablony, se kterými si web poskládáte jako puzzle, a to s minimálním množstvím pluginů.

Vlastní webstránka vs. WordPress

Jestli s tvorbou webu teprve začínáte a potřebujete rychlé řešení, doporučujeme se do toho pustit s Vlastní webstránkou. Máte-li s alespoň minimální zkušenosti a dokážete si pohrát třeba s jednoduchým kódem stránky, rozhodně sáhněte po hostingu pro WordPress. Koneckonců, všechno záleží na vašich preferencích – k čemu má web sloužit (blog, prezentace, e-shop…), jak má vypadat, co se na něm má dělat a komu je určený.

Je to v podstatě jako s výběrem bytu. Když vám vyhovuje jeho dispozice, řešíte už jen praktické a harmonické rozmístění nábytku. A když vám dispoziční řešení naopak nesedí, s pomocí architekta ho prostě změníte a upravíte podle sebe.

Přejeme hodně zdaru v online světě a závěrem odkazujeme na inspirativní poslech o tom, jak se dá naučit tvořit webstránky. ↓

Autor: Dana Piljarová

Tvořím weby, píšu články a e-booky, díky kterým si lidé budují jméno experta ve své oblasti. Jsem detailista, co ocení kvalitní kávu, hořkou rukolu a domácí rajčata. Miluji rovnováhu, proto si ze světa IT rada odskočit k malování a háčkování.

1 komentář u „Jak mají vypadat webové stránky“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *