Rubriky
Pro uživatele Tipy a triky

Jak a kde najít nejlepší WordPress šablonu pro web

Design a funkcionalita vašeho webu ve WordPressu se odvíjí od šablony, kterou si vyberete. Pochopitelně neexistuje přesný návod, jak si zvolit tu nejideálnější, protože každý z nás preferuje něco jiného. Můžete ji však vylepšit pluginem, pokud náhodou neobsahuje kýžené vychytávky. 

Chcete prostřednictvím svého webu učit lidi, jak psát čtivé články? Pak vám postačí jednoduchá prezenční webstránka s množstvím užitečných článků ve stylu „jak na to“. Když pak návštěvník na základě vašich poznatků vytuší, že tomu rozumíte, může vám třeba zavolat, případně poslat zprávu přes kontaktní formulář, který tedy bude třeba na web umístit.

Pokud máte kupříkladu rodinnou farmu a prodáváte domácí výrobky, úspěšná cesta do online světa zase vede přes fungující e-shop (objednávky na webu, automatické vystavení faktur, platby, včasné dodání…). Přičemž cílem obou typů webů je dostat službu či produkt ke konečnému uživateli. Každý z nich ale bude vypadat jinak, protože bude jiný i způsob prodeje.

V tomto článku alias WordPress návodu vám ukážeme, kde si v administraci svého webu můžete šablonu vybrat, nainstalovat, aktivovat a přizpůsobit. Dozvíte se také, čeho si při výběru všímat a jak smazat nepotřebné šablony, které jsou ve WordPressu přednastavené. 

Než se pustíte do hledání perfektní šablony…

Nehledejte tu pravou šablonu, dokud si neodpovíte na následujících 5 otázek. Byla by to marná snaha, protože zkrátka nebudete vědět, co má šablona splňovat. Nejdříve se tedy zamyslete nad těmito věcmi:

1. Proč web chcete a jaký bude jeho účel?
Plánujete psát články na blog, prezentovat se, nebo i prodávat své produkty či služby?

2. Jak by web měl vypadat?

Vyhovuje vám předvybraná kombinace barev a typ zvoleného písma, nebo máte své firemní barvy, které chcete aktivně používat i na webu?

3. Jaké funkce by měl web zvládat?

Návštěvník webu může odeslat kontaktní formulář, stáhnout si e-book, rezervovat si pobyt, koupit si produkt, případně se přihlásit k odběru newsletteru. Od toho se pak odvíjí výběr nástrojů (elementů). Vystačíte si s textem či obrázky, nebo budete potřebovat i kontaktní formulář, různá tlačítka, propojení se systémem na sbírání e-mailů, vytvoření objednávek a faktur, skladové zásoby, platební brány atp.?

4. Jak jsou na tom vaše technické schopnosti?

Hledáte jednoduché a předem nadesignované šablony, které naplníte potřebným textem, nebo si chcete web poskládat sami, nejlépe přes drag and drop editor?

5. Kolik peněz a času chcete do tvorby webu investovat?

Dáte přednost šablonám zdarma a jejich funkcionalitu doplníte potřebnými pluginy, nebo si radši zaplatíte za šablony rozšířené o užitečné funkce?

Jak vybrat a nainstalovat šablonu ve WordPressu

Šablonu nastavíte v administraci webu. Klikněte na Vzhled, potom na Šablony a zobrazí se vám přednahrané varianty. Aktivní je vždy ta první.

WordPress šablony

Šablonu lze kdykoliv změnit, stačí kliknout na Instalace šablon. Můžete je vyhledávat podle seznamu – Nejčastěji používané, Nejnovější, Oblíbené, také přes filtr (Požadované vlastnosti), případně zadáním konkrétního názvu do vyhledávání.

Seznamy šablon
Výběr šablony přes filtr a název

Všechny zobrazené šablony najdete též přímo na stránce WordPressu. Jde o neplacené varianty, přičemž k dispozici jich máte přes 8 300, takže je vskutku z čeho vybírat. Na stránce najdete následující informace: 

  • detailní popis šablony (komu je určena, jaké page buildery můžete používat k rozšíření funkcionality šablony, může být k dispozici i odkaz na její demo verzi),
  • kdy byla šablona naposled aktualizovaná,
  • kolik lidí si ji stáhlo,
  • jestli je kompatibilní s verzí WordPressu vašeho webu,
  • jaký má rating a kolik lidí ji hodnotilo,
  • je-li přeložená do požadovaného jazyka (např. čeština).

Když v administraci webu přesunete kurzor na obrázek vybrané šablony, uvidíte také Podrobnosti a náhled šablony. Vlevo je její popis a hodnocení, vpravo pak zobrazení jednotlivých částí webu (jak bude vypadat článek, jeho nadpisy, odstavce, řádky, zdali se v šabloně nachází formulář a spousta dalších užitečných informací).

Podrobnosti a náhled šablony
Podrobnosti a náhled šablony

Pokud vám šablona vyhovuje, klikněte na Instalovat a poté na Aktivovat. Následně můžete šablonu Přizpůsobit, tzn. nastavit si barvy, typ a velikost písma u jednotlivých nadpisů, jak bude vypadat hlavička, patička, menu atd. Rozsah úprav pak závisí na vybrané šabloně.

Šablonu můžete přizpůsobit

Jak ve WordPressu smazat nepotřebné šablony 

Smažte nainstalované šablony, které nevyužíváte, aby zbytečně nezpomalovaly váš web. Umístěte kurzor na šablonu, klikněte na Podrobnosti šablony a potom na Smazat.

Jak smazat šablonu

Kritéria ideální šablony ve WordPressu

Jak již padlo, ideální šablona pro každý případ neexistuje. Existují však základní kritéria, která byste při výběru měli zohlednit. Zaměřte se tedy hlavně na následující: 

  • Responzivnost – informace na internetu lidé vyhledávají z různých zařízení, přičemž mobilní telefon má jasný náskok. Je ale důležité, aby web vypadal výborně na desktopu, tabletu i na mobilu. Pokud chcete mít jistotu, že bude šablona responzivní, vybírejte na stránce Themeforest.
  • Kompatibilita s WordPressem – vhodnost šablony pro vaši aktuální verzi WordPressu ovlivní hlavně fungování pluginů.
  • Jazyk a písmo – důležité je i to, je-li šablona přeložená do požadovaného jazyka a podporuje-li její písmo například českou diakritiku, tzn. háčky a čárky.
  • Page builder – je page builder součástí šablony, nebo bude třeba funkcionalitu webu rozšířit různými pluginy? Myslete na to, že větší počet pluginů brzdí web stejně jako příliš široká funkcionalita šablony (může obsahovat prvky, které na svém webu vůbec nevyužijete).

Pokud chcete jednoduchý prezenční web či e-shop, ale tvorba webu ve WordPressu se vám zdá příliš složitá, doporučujeme zapřáhnout náš šikovný nástroj Vlastní webstránka. S tím totiž pěkný a funkční web (včetně e-shopu) zvládne úplně každý – hravě a bleskurychle.

Autor: Dana Piljarová

Tvořím weby, píšu články a e-booky, díky kterým si lidé budují jméno experta ve své oblasti. Jsem detailista, co ocení kvalitní kávu, hořkou rukolu a domácí rajčata. Miluji rovnováhu, proto si ze světa IT rada odskočit k malování a háčkování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *