Rubriky
Bezpečnost Pro uživatele

ChatGPT: Na co si dát pozor?

Umělá inteligence a chatboty začínají zabírat stále více prostoru v našich běžných hovorech. Víte, co je tak často zmiňované ChatGPT, co vše dokáže a jak vymazat historii vašich chatů? 

Co se skrývá pod ChatGPT?

Pokud jste si ho již vyzkoušeli, víte, co vše dokáže. ChatGPT, dnes asi nejznámější umělá inteligence (AI), se dostala do povědomí raketovou rychlostí. Umí nejen psát eseje, básně a kódy v programovacích jazycích, umí ale také psát e-maily nebo s vámi chatovat jako kamarád. Díky tomu jde o nejrychleji rostoucí aplikaci na světě, co se popularity týče. K testování veřejností byla spuštěna v listopadu 2022.

Co je tedy ChatGPT? Představte si super výkonný umělý mozek, který má přístup ke všem informacím na internetu. Umí je přečíst, analyzovat, kombinovat a díky tomu přinést odpověď na jakoukoliv otázku. A to v zlomku sekundy a dokonce i s humorem. Ještě před koncem minulého roku by to asi znělo jako sci-fi. Dnes je to realita, kterou si může vyzkoušet každý.

ChatGPT je bezplatný chatbot od firmy Open AI, která využívá generativní AI. “GPT” je zkratka generative pre-trained transformer (doslovně přeložitelné jako generativní předtrénovaný transformátor). Generativní AI využívá matematické algoritmy v rámci procesů strojového učení ke generování nových výsledků, které mají vyvolat dojem, jako kdyby je vyprodukoval člověk svou tvořivou činností.

Když ChatGPT tvoří „fakta“

ChatGPT může být užitečným pomocníkem, stále je však nutné uchovat si kritické myšlení. O rizicích ve skutečném světě by mohli vyprávět jistí američtí právníci, kteří postavili své soudní podání na rozhodnutí soudů, jejichž zdrojem byl právě ChatGPT. Ten jim na otázku, zda určitý právní problém byl již soudně řešený, poskytl velmi podrobné informace o soudních rozhodnutích, které řešily otázku přesně tak, jak to jejich klient potřeboval.

Právníci tato soudní rozhodnutí předložili soudu a protistrana namítla, že se nedají nikde najít. Soudce požadoval předložit důkaz o těchto rozhodnutích a právníci se – překvapivě – znovu obrátili na ChatGPT s otázkou, zda si to nevymyslel. ChatGPT přišel s tím, že si to ještě jednou ověřil, soudní rozhodnutí jsou pravá a dokonce jim poskytl jejich podrobný obsah.

Pokud jste se dovtípili, že žádné z těchto rozhodnutí neexistovalo, vaše intuice neklame. ChatGPT si tato rozhodnutí kompletně vymyslel. Tento jev se nazývá AI halucinace.

Přitom se stačilo podívat na Nejčastěji kladené otázky (FAQ) na stránce OpenAI. Společnost v nich otevřeně přiznává, že ChatGPT může produkovat nesprávné výsledky, neboť má omezenou datovou bázi, a to především z dat do roku 2021.

Na druhé straně například dánská premiérka otevřeně přiznala, že její projev v květnu tohoto roku v dánském parlamentu nepsal člověk. Vytvořil ho ChatGPT. Projev byl plný vzletných frází a zřejmě nikdo z přítomných nemohl rozlišit, že jde o výsledek práce počítače.

Na místě je položit otázku, jak budeme my lidé v budoucnu umět rozeznat, co je a co už není výtvorem člověka?

Pozor na citlivé údaje

Pokud je něco zadarmo, téměř vždy platí, že cenou za službu jsou naše data. Jinak to není ani v případě ChatGPT. Společnost OpenAI ukládá na svých serverech všechny konverzace, které s ChatGTP máte. OpenAI, podle jejich zveřejněných informací, analyzuje všechny chaty. Údajně pro kontrolu souladu s pravidly OpenAI a pro vývoj svých systémů.

Jinými slovy, svými informacemi trénujete ChatGPT.

Spolu s tím OpenAI sbírá též další vaše údaje, minimálně ty, které uvedete při vytvoření účtu, IP adresu, informace o vašem zařízení, na kterém ChatGPT používáte, stejně tak platební údaje.

Přestože vaše konverzace zatím nejsou sdílené pro marketingové účely, určitě využívejte tohoto chatbota s plným vědomím, že nic není soukromé a v konverzaci s ním “nejste sami”.

Výše uvedené platí o to víc, že ChatGPT už má za sebou i úniky dat. Jeden bug (chyba) v jeho kódu v březnu tohoto roku dokonce způsobil, že někteří uživatelé mohli vidět historii konverzací s ChatGPT jiných uživatelů. Odhalená data obsahovala i platební údaje uživatelů.

Jak vymazat konverzace s ChatGPT? 

Přestože vývojáři ChatGPT už objevené chyby opravili, nikdo neumí zabránit dalšímu úniku údajů v budoucnu. Nezapomeňte proto na zlaté pravidlo internetu. Sdílejte jen nevyhnutelné údaje. A vždy jen s prověřenými aplikacemi.

Pokud už jste přeci jen v konverzacích s ChatGPT použili něco “citlivého”, ať údaje o svém zdraví, rodině nebo podnikání, můžete požádat OpenAI o výmaz vašich dat. Takto je možné smazat jen celou vaši historii chatů.

Pokud se přihlásíte a vymažete svou historii z účtu vy, nebude vám už v účtu dostupná. Všechny informace však zůstanou i nadále na serverech OpenAI ještě 30 dní a neviditelné budou jen pro vás. Potom mohou být definitivně vymazány nebo anonymizovány a dále použity na vývoj systémů.

Pokud chcete vymazat svou historii úplně, musíte zrušit svůj účet.

Zrušení Chat GPT účtu 

Pokud máte ChatGPT účet (ať Free nebo Plus), od dubna si můžete účet zrušit tímto způsobem:

  1. Přihlaste se do ChatGPT účtu.
  2. Klikněte na Settings (Nastavení).
  3. Klikněte na Data controls (Administrace dat) a Delete account (Smazat účet). Potvrďte.

V tomto případě nemůžete použít stejný e-mail a telefonní číslo v novém ChatGPT účtu.  

Zrušení Open AI účtu

Pokud nemáte ChatGPT účet, je nutné zrušit si váš OpenAI účet tímto postupem: 

  1. Přihlaste se do svého OpenAI účtu.
  2. Klikněte na Help (Pomoc) a vyberte Send us a message (Pošlete nám zprávu). 
  3. Z nabízených možností vyberte Account Deletion (Vymazání účtu). Potvrďte. 

Vymazání by mělo trvat přibližně 1 až 2 týdny. Následně si můžete vytvořit nový účet, tentokráte bez citlivých údajů. Vaše mobilní číslo však můžete použít pouze pro 2 unikátní Open AI účty.  

Nechcete být součástí vývoje?

Pokud si nechcete smazat účet, ale ani nechcete, aby vaše konverzace byly použity na trénování ChatGPT, máte možnost se vůči tomu ohradit. 

Je potřeba vyplnit online formulář na stránce OpenAI, poslat a doufat, že to OpenAI myslí vážně.

Poznámka: Tento článek nenapsal ChatGPT.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *