Rubriky
Bezpečnost Pro uživatele

Typosquatting aneb překlepové domény: Hrozba pro váš web?

Každý z nás se někdy splete při zadávání slov do vyhledávače. A právě toho dokáží využít podvodníci zaregistrováním si nesprávného přepisu domény. 

Pokud se vám začíná snižovat návštěvnost webu a nevíte proč, jednou z odpovědí může být i parazitování podvodníků na vaší doméně využitím překlepové domény v rámci tzv. typosquattingu.

Co to jsou překlepové domény?

Každý z nás se někdy splete při zadávání slov do vyhledávače. A právě toho dokáží využít podvodníci. Jak? Zaregistrováním si nesprávného přepisu domény

Pokud se chcete dostat například na náš web, v rychlosti můžete zadat websuport.cz nebo websuport.cz , vebsupport.cz, websaport.cz a tak dále. V ideálním světě by vám i po obvyklých překlepech měl vyhledávač zobrazit náš web websupport.cz. 

Pokud si však podvodník vyhlédne váš web a ví, že ho vyhledává hodně lidí, může si zaregistrovat doménu v překlepovém tvaru a zařídit si pod touto doménou web. 

Po zadání domény s překlepem může vyhledávač na prvních místech zobrazit web podvodníka. Jeho otevřením pak mohou začít “vyskakovat” blikající a obtěžující reklamy, obsah pro dospělé či si z něj můžete odnést škodlivý malware

Podvodný web může dokonce vypadat k nerozeznání od pravého – podle toho, o co podvodníkovi jde. Váš zákazník se tak může dostat i k vaší konkurenci, která mu třeba nabídne lepší podmínky. V každém případě jste to vy, kdo případně přijde o peníze. Je to fér?

Co to jsou alternativní domény?

Vedle přelepů mohou podvodníci využít i alternativní doménu k té vaší. Jak? Naše doména zní websuppport.cz. Parazitující podvodník si ji může zaregistrovat s jinou koncovkou, například ve tvaru websupport.site.  A už se jeho web může zákazníkovi zobrazit místo naší stránky. A taky může začít podvodně vydělávat nebo získávat údaje nic netušících lidí.

Jak se chránit před překlepovými doménami? 

Nejdůležitější je prevence. Už když si registrujete svou doménu, rozmýšlejte nad tím, zda si koupit i její alternativy, až už překlepové nebo s jinou koncovkou. 

Pokud to neuděláte hned ze začátku, určitě nad tím začněte přemýšlet, když se návštěvnost vašeho webu začne zvyšovat. V té chvíli se totiž zvyšuje i riziko, že si toho někdo všimne a zaregistruje si alternativní domény. Pokud si je zaregistrujete vy, každého návštěvníka alternativní domény umíte přesměrovat na svůj hlavní web. A to celé jen za několik stovek korun měsíčně.

Pokud to nestihnete, odkoupené překlepové domény vás mohou stát i vyšší tisíce korun. Nemluvě o tom, že takovýchto domén může být i více.

Jak najít překlepové domény 

Jak zjistíte, které překlepové domény se vyplatí zakoupit si preventivně? 

1. Vygenerujte si je sami

Vyzkoušejte si to nebo poproste své známé, aby si zkusili v rychlosti napsat vaši doménu. 

Zjistíte, že lidé nejčastěji

  • vynechávají písmena, 
  • zdvojují některá písmena, 
  • zaměňují písmena y a z nebo
  • zaměňují písmena, která jsou vedle sebe na klávesnici.  

2. Keyword Typo Generator

Další možností je použít některý z online Keyword Typo Generator, například na adresults.com, který vám vygeneruje všechny možné překlepy podle toho, či zadáte kritérium „vynechané písmeno“, „zdvojené písmeno“ atd. 

3. Google Search Console

Doporučujeme použít i nástroj Google Search Console. V tomto nástroji zjistíte, jaké překlepy ve vaší doméně nejčastěji dovedly zákazníky na vaši stránku. A ty si pro jistotu zaregistrujte. 

Prodej překlepových domén

Pokud zjistíte, že někdo parazituje na vaší doméně, nejlépe uděláte, pokud majitele překlepové domény přesvědčíte k jejímu prodeji. Prvním krokem je zjistit si majitele domény. Váš úspěch bude dále záležet na vašich vyjednávacích schopnostech a pravděpodobně i na vašich finančních možnostech. 

Proto raději jednejte preventivně a zaregistrujte si domény co nejdříve. Nechť jsou vaši zákazníci jen vaši.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *