Rubriky
Bezpečnost Pro uživatele Technologie Tipy a triky

Víte, jak vymazat vaši historii z Google? Není to žádná věda

Google používáme každý den a sami určitě znáte tyto situace. Potřebujete zjistit, jak vypadá keto dieta? Google. Nehrozí, že zítra cestou z práce zmoknete? Vygooglíte si to. Chcete si prověřit vaši novou známost? Určitě už sami víte, na koho se obrátíte.

Upřímně, vyzkoušeli jste si někdy zadat do Google vaše jméno? Pokud ne, určitě tento experiment vyzkoušejte. 

Google jako historická knihovna

To, že si internet vše pamatuje, se neříká pro nic za nic. A právě Google je v tomto případě pomyslným knihovníkem, díky kterému máte veškerou historii jako na dlani.

Po zadání klíčového slova, tedy vašeho jména, se můžete dostat i ke starým zmínkám o vás, na které už jste dávno zapomněli. Ať už se jedná o první pokusy o blog, který jste si založili, když vám bylo 18. Nebo o fotky výkresů z vašich školních let, které škola vystavila i s vaším jménem, nebo kontaktní údaje na webu vašeho bývalého zaměstnavatele, s kterým už nechcete mít nic společného.

Může se jednat ale o daleko nepříjemnější informace, které se kvůli ukládání historie může dozvědět váš potenciální zaměstnavatel, budoucí partner nebo kdokoli, kdo si zadá do Google vaše jméno. To, že jste před 7 lety měli nešťastnou dopravní nehodu nebo jste se poprali s vaším kamarádem a zachytily to fotoaparáty. Na fotkách celá situace vypadala jako drsná potyčka, ale ve skutečnosti jste se po chvíli vzájemně omluvili, podali si ruce a kamarádíte se dodnes. Příběh v pozadí už nikdo nezjistí, ale tyto základní informace jsou dodnes dohledatelné pod vaším jménem.

Má Google povinnost smazat informace o mně?

Ano, pokud Google vyhledá a zobrazí o vás informace, které nechcete, můžete zobrazení zabránit. Google má povinnost na vaši žádost vymazat odkazy na vaše soukromé informace dohledatelné pod vaším jménem. Jde o právo být zapomenut

Informace stále na daných webech budou, ale Google znemožní jejich vyhledání a zobrazení. Google sám totiž nemá možnost vymazat články nebo fotky z cizích stránek, to může učinit jen jejich správce. Dostanete se k nim však jen přímým zadáním adresy, nikoli přes vaše jméno zadané do vyhledávače. 

Musí Google vyhovět každé žádosti? Nemusí, například v případě politiků zodpovědných za finanční podvod nebo u usvědčených zlodějů k vymazání nedojde. Je totiž v zájmu společnosti, aby se o jejich činech vědělo. 

Jak funguje právo být zapomenut?

Podívejme se rovnou do praxe.

Pokud chcete odstranit údaje, které vyhledávač Google při zadání vašeho jména zobrazuje, vyplňte tento dotazník. Kromě vašeho jména a kontaktních údajů v něm uvedete i stránky, kde se informace o vás nachází a odůvodníte, proč je chcete vymazat. Dotazník můžete podat i za kamaráda nebo rodinného příslušníka.

V případě, že chcete vymazat vaše údaje z dalších Google služeb, jako je například Google Maps, Youtube nebo Drive, podejte žádost přes tento formulář

Jestli vám nestačí odstranění údajů pouze z vyhledávání, ale chcete obsah odstranit přímo z webu, kde se nachází, musíte se obrátit na provozovatele konkrétní stránky. Většina webů má sekci Kontaktujte nás, kde najdete formulář nebo jejich e-mailovou adresu. Napište jim, vysvětlete vaši situaci a odkažte se na právo na smazání a na právo být zapomenut.

Jak chránit vaše soukromí?

Slyšeli jste už někdy slovíčko oversharing? Znamená to, že o sobě a svých blízkých na internetu zveřejňujeme více informací, než by bylo potřeba. A to až do míry, kdy se to může stát dokonce nebezpečné.

Ani zdaleka nemáme na mysli zbytečnou paranoiu, kdy si člověk myslí, že na něj číhá nebezpečí na každém rohu. Mluvíme o zdravé opatrnosti, které nejen na internetu není nikdy dost. Díky ní se možná vyvarujeme situací, kdy musíme Google žádat o právo na zapomenutí. 

Jak být tedy na internetu obezřetnější?

1. Sdílejte jen to nejnutnější 

Je lehčí radit než se radami sami řídit, ale obezřetnost při sdílení je opravdu důležitá. Taková fotka celé rodiny s hashtagem #jdemenadovolenou taky říká vašim sledujícím na sociálních sítích #volnybytkvykradeni. Nemyslíme tím, že by toho vaši přátelé zneužili, ale nikdy nevíte, kdo vás sleduje. A to zejména platí v případě, že máte otevřený profil a vaše příspěvky si může zobrazit kdokoli.

2. Nastavte si soukromí

Věděli jste, že většina online služeb, včetně sociálních sítí, vám umožňuje nastavit různé stupně soukromí? Ať už se to týká vašeho obsahu, který na síť přídáváte nebo celkových informací o vás. Zkontrolujte si proto vaše nastavení a zamyslete se nad tím, co je nutné mít veřejně. Doporučujeme také nastavit na vašem profilu, aby nebyl dohledatelný přes Google.

3. Dejte si pozor na profilové údaje

Jestli patříte mezi fanoušky vyplněného profilu od A po Z, tak pozor. Neznámí lidé nepotřebují vědět, kdo jsou vaši rodiče, sourozenci, spolužáci nebo to, kde jste studovali a jak se jmenoval váš první zvířecí mazlíček. Právě tyto údaje často bývají v ověřovacích bezpečnostních otázkách v různých službách, včetně bank. A určitě nechcete lidem jako na zlatém podnose na ně říct odpovědi.

Soukromí není jen prázdné slovo a koncept, kterému není třeba přikládat žádná větší pozornost. Bohužel na to často přijdeme až ve chvíli, kdy je pozdě. Zařaďme se proto raději mezi lidi, kteří se poučí z chyb jiných, než abychom čekali, až tuto chybu zakusíme na vlastní kůži.

Jsou chvíle, kdy naopak ve vyhledávání Google chcete být. Poslechněte si proto podcast, jak dostat váš web na první stranu Google.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *