Rubriky
Pro uživatele Technologie

Méně práce s kódem v nových vylepšeních WordPress 5.9

WordPress 5.9 bude třetím velkým vydáním v roce 2021. Oficiálně je naplánované na 14. prosince 2021.

Směrem k úplné úpravě stránek

V roce 2021 je hlavním cílem poskytnout všem uživatelům úplnou úpravu stránek (víc informací v tomto článku) po vzoru různých editorů třetích stran. A to tak, aby uživatel vůbec nemusel pracovat s kódem, ale naopak mohl všechny části webové stránky upravovat blokovým editorem – podobně, jako se už teď pracuje s obsahem dokumentů (stránky, články).

V tomto směru tedy pokračuje i WordPress 5.9. Novinky, které přinese, můžeme rozdělit do dvou skupin:

  • Šablony a jejich nástroje
  • Vylepšení nástrojů

Šablony a jejich nástroje

Jako každý rok můžeme očekávat úplně novou výchozí šablonu. WordPress 5.9 rozšíří podporu pro tzv. blokové šablony. Předchozí verze WordPress 5.8 přinesla podporu blokových widgetů, WordPress 5.9 změní práci s navigací (menu). 

Další vylepšení jsou zaměřená na UX a rozhraní theme.json, které mají WordPress posunout zase o krok blíž k tzv. globálním stylům. Iniciativa Global Styles rozšiřuje úplnou úpravu stránek zvýšením úrovně přizpůsobení.

Rozhraní theme.json ve WordPressu 5.9

Vylepšení nástrojů

Podle všeho projde změnou také blok Galerie. Všechny navrhované změny jsou popsané v Gallery Block Refactor Dev Note. Ve zkratce se ale dá říct, že cílem je zjednodušit způsob práce s bloky Obrázek a Galerie

Ostatní změny jsou zaměřené na zlepšení v oblasti responzivity jednotlivých bloků či nastavení typografie a barev.

 Designové nástroje ve WordPressu 5.9

Vývoj WordPressu 5.9 budeme dál sledovat. Před blížícím se vydáním očekáváme představení nové výchozí šablony, která naplno využije všechny již představené novinky.

1 komentář u „Méně práce s kódem v nových vylepšeních WordPress 5.9“

U této nové verze wordpresu očekávám, že opět nastanou nějakou komplikace s šablonou, podobně jak tomu bylo u nových widgetů. Aktualizaci bych tedy volil tehdy, až bude k dispozici aktualizace šablony, co web používá :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *