Rubriky
Naše zprávy

Websupport.cz je proti ACTA

To, co se děje na internetu v uplynulých týdnech, nemá obdoby. Politici se snaží bojovat proti porušování autorských práv způsobem, který šlape po základních lidských právech i po základních principech internetu.

Je to jen pár dní, kdy největší světové weby protestovali proti přijetí SOPA (kontroverzní americký zákon na ochranu autorských práv na internetu). Dnes je na tahu Evropa. Internet byl odjakživa svobodným územím, na kterém si každý mohl říct, co chtěl – bez rizika cenzury a při zachování soukromí. A na rozdíl od tisku, rozhlasu a televize se přes něj může vyjádřit k masám každý. Díky tomu se stal poslední baštou odporu; platformou aktivistů, kteří prostřednictvím něj tlumočí své protesty světu. Pokud by prošla ACTA, mnoho věcí by se změnilo.

1984

ACTA chce zavést kontrolu nad vším děním v internetu pod záminkou dodržování autorských práv. Pro firmy, jako je naše, by to znamenalo neustále plošné monitorování aktivity všech klientů. Pro každý případ, co když se to jednou může hodit. Politikům zřejmě uniká, že bezdůvodné „preventivní“ špehování je něčím, co v moderní společnosti nemá místo.

Lidé na špinavou práci

Jako webhosting, který provozuje pobočky ve 4 státech Websupport dlouhá léta ochotně spolupracuje s policií na objasňování počítačové kriminality. Na povinnosti, které by nám však vyplynuly z ACTA, bychom zřejmě kašlali. Nemíníme najímat dalších adminy jen proto, abychom dělali špinavou práci, kterou od nás vyžaduje stát. Nemíníme sledovat slušné lidí jen proto, že nějaké malé procento uživatelů internetu jsou delikventi, kteří mají celé duševní vlastnictví na háku.

V moci byrokratů

Mimořádně choulostivá je i otázka uplatnění ACTA. EU chce na to zřídit speciální komise. Tímto způsobem by politici de facto získali neomezenou moc nad obsahem internetu. Aby chránily autorská práva, prakticky by mohli dělat cokoliv – buzerovat lidi na letištích, sundávat weby nebo vnucovat majitelům CD resp. DVD, aby používali pro přehrávání přehrávač od výrobce. S našimi oblíbenými přehrávači se můžeme rozloučit.

Skutek utek

Celé je to jako špatný vtip. Na rovinu: ACTA legalizuje a legitimizuje cenzuru, čímž popírá základní principy internetu. Těch několik procent „problémových“ uživatelů, si tak či onak najde cestu, aby tyto restrikce obešli a celé se to mine účinku. Zůstane pouze při nesmyslném buzerovaní občanů. Zastavme to! Přijetí dalšího byrokratického nesmyslu odtrženého od reality by bylo v tom případě katastrofou celospolečenského významu.

 

Vyjádřete i vy svůj nesouhlas s násilním porušováním vašich práv a svobod a zamezme aplikaci tohoto zákona na naše životy …

 

Odkazy:

Facebooková událost protestu (přes 2600 přihlášených) –http://www.facebook.com/events/265567480176630

Analýza ACTA –  http://piratskenoviny.cz/?c_id=33494

Petice proti ACTA (přes 950 000 podpisů) – http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread

 

 

Autor: Websupport.cz

websupport.cz team

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *