1. Home
  2. Hosting a web
  3. Redakční systémy
  4. Migrace webu v redakčním systému WordPress
  1. Home
  2. Hosting a web
  3. Redakční systémy
  4. WordPress
  5. Migrace webu v redakčním systému WordPress

Migrace webu v redakčním systému WordPress

V tomto návodě si upřesníme postup, jak přesunout nebo zálohovat Vaše webové stránky vytvořené pomocí nejpoužívanějšího redakčního systému WordPress použitím známého rozšíření Duplicator. Je to velmi oblíbený plugin, hlavně při zálohovaní WordPressu. Avšak to, kde doopravdy vyniká, je právě při přesunu nebo migraci webstránek na nový server/hosting.


Použitelnost je doopravdy velká, ať už jde o WordPress instalovaný lokálně, on-line na testovacím prostoru nebo jde jen o vytvoření kopie. Nejtěžší částí procesu tvorby stránky bylo vždy přesunutí takové stránky na koncový server. Na samotný přesun existuje mnoho pluginů a mezi nejznámější patří právě Duplicator, případně X-cloner, WordPress Move nebo All-in-One WP Migration.

Přehled potřebných informací

Namísto toho, abyste se museli pustit do nekonečného seznamu všeho, co potřebujete udělat, abyste WordPress migrovali ručně, tak za Vás všechno vykoná Duplicator. Zjednodušuje tak celý proces několika rychlými a jednoduchými kroky (není potřeba zálohování databáze, obrázků, rozšíření a všech nastavení ručně). Nejlepší ze všeho je, že plugin je zadarmo!

1. Instalace rozšíření

Duplicator je možné nainsalovat přímo z administračního rozhraní WordPressu. V sekci Pluginy klikněte na Přidat nový a v poli vyhledávaní zadáte klíčové slovo Duplicator. Najdete ho v nejvyhledávanějších výsledích. Klikněte na Instalovat teď.

2. Aktivace a zálohování

Po instalaci plugin aktivujete kliknutím na příslušné tlačítko. V hlavním menu WordPressu (vlevo) vyberete možnost Duplicator a následně Create new. Možnosti, které se zobrazí jsou Storage, Archive a Installer. Výběr ponecháme na Vás, avšak při migraci doporučujeme třetí možnost, při které zadáváte přihlašovací údaje k nové databázi – Installer. Plugin Duplicator tímto způsobem nahraje zálohu současné databáze, novou adresu webu, spolu s celým jejím obsahem na hostingový prostor jiné stránky.

Před vytvořením zálohy je potřeba splnit několik požadavků. Ideální je, když budou všechny ve stavu „pass“ (při migraci u nás v téměř 90% případech). Pokud tomu tak nebude a web je na jiném serveru, kontaktujte poskytovatele svého hostingu. Identifikace problému v takovém případe je naší podporou bohužel nemožná. Problémů totiž může být hned vícero.

2.1. Vytvoření databáze a vyplnění jejích přihlašovacích údajů

Před vyplněním potřebných údajů do databáze bude potřeba databázi vytvořit. Název, verzi a hostitele použijete později, dobře si tedy údaje zapište. Údaje vyplněné při vytváření databáze jsou důležité, použijete je později při zadávání údajů do Duplicatoru. Přístupové údaje do databáze najdete ve Webadminu. Heslo však ukládané není, v případě potřeby ho tedy obnovte. Co se týká verze databáze, informujte se u poskytovatele hostingu.

2.2. Stáhnutí zálohy

Podle velikosti zálohy může celý proces skenování trvat od 5 do 30 minut. Po dokončení vytváření balíku zálohy klikněte na tlačítko „Build“, které vytvoří soubory zálohy.

Po dokončení soubory stáhněte kliknutím na tlačítko Installer a Archive

3. Příprava hostingového prostoru pro doménu

Dalším krokem je připojení k novému hostingu, na který budete stránku přesouvat přes FTP. Bude potřebné nahrát soubor installler.php a zip archiv do adresáře web, případně do složky, kde chcete nainstalovat stránku.

Výhodou je, že nemusíte nainstalovat WordPress na nový server. Jediná věc, kterou plugin neudělá za Vás, je nastavení nové databáze, takže toto nastavení budete muset udělat manuálně. Databázi jsme vytvářeli v kroku 2.1. Údaje k ní tedy najdete v sekci Databáze > konkrétní databáze > Přihlašovací údaje a jiné info.

4. Spuštění instalátoru

Instalátor na webu spustíte přes doménu, např. domena.cz/installer.php. Uvidíte údaje, které jsou na obrázku níže. V ideálním případě všechno dopadne v pořádku a budete vidět slovíčko „Pass“. Před pokračováním bude ještě potřebné souhlasit s podmínkami a poznámkami.

V dalším kroku zadáváte přístupy k databáze podle kroku 2.1. a 3. Zobrazí se Vám táto obrazovka:

(i) Port můžete změnit kliknutím na něj. 
Důležité je nastavit všechny údaje správně, včetně hostitele, názvu databáze, hesla a portu. Ideální nastavení závisí od typu databáze, správné nastavení bude v tvaru databazovýserver:port (příklad mariadb103.websupport.cz:3313)

V ideálním případě se zobrazí obrazovka s informací, že se soubory začaly nahrávat. Pokud se vyskytne chyba, zkuste znovu nahrát soubor archivu. Po instalaci se zobrazí stránka, která zobrazuje staré a nové nastavení cesty a adresy URL pro stránku. Máte zde možnost změnit název stránky a vytvořit si nového administrátora, pokud si to přejete. Případně můžete nastavit SSL. Pokud máte problémy s určitými pluginy při kopírovaní stránky, můžete je zakázat v sekci rozšířené možnosti. Následně můžete zmáčknout tlačítko „Spustit aktualizaci“ aktualizovat databázi a dokončit instalaci stránky.

5. Dokončení procesu a testování

Pokud se Vám zobrazí hláška níže, blahopřejeme! Úspěšně jste přesunuli svoje stránky na nový hosting u nás. Doporučujeme ještě odtestovat celou stránku a její funkčnost.

Aktualizováno: 15 prosince, 2022

Byl tento článek užitečný?

Related Articles

Zákaznická podpora
24 hodin denně, 7 dní v týdnu
KONTAKTOVAT PODPORU