1. Home
  2. Hosting a web
  3. Redakční systémy
  4. WordPress
  5. Manuální zálohování WordPressu a jeho obnova ze zálohy

Manuální zálohování WordPressu a jeho obnova ze zálohy

Pravidelné zálohování patří mezi nejdůležitější činnosti každého administrátora webu, a dobře zvládnutá obnova ze zálohy je k nezaplacení i v těch nejkritičtějších situacích. WordPress není žádnou výjimkou a proto je klíčové se naučit, jak zálohy vytvářet a následně z nich web kompletně obnovit.


Vytvoření zálohy

Konceptuálně, zálohování WordPressu se skládá ze 2 kroků:

  1. vytvoření kopie zdrojových souborů – systémové soubory wp, témata, pluginy, multimediální obsah(obrázky, dokumenty, videa, atd.)
  2. vytvoření kopie databáze – data, samotný obsah wp

Zálohu souborů je možné vykonat prostřednictvím FTP klienta, pokročilejší uživatelé si mohou pomoci shell přístupem, který umožňuje např. zazipování souborů před stáhnutím. Zálohujete celý adresář wordpressu, např. v případě instalace na hlavní doméně celý obsah složky /web

Databázi zálohujete vytvořením tzv. dumpu, který představuje export databáze, ve formátu .sql. Tento je možné stáhnout v administraci domény v sekci Databáze přes tlačítko „Zálohy“, vytvořit prostřednictvím phpmyadmin rozhraní, případně pro větší databáze je vhodné použít externího SQL klienta či shell.

Obnova ze zálohy

Obnovu WordPressu představuje reverzní proces:

  1. nahrání kopie zdrojových souborů zpět na hosting
  2. import kopie databáze do nové databáze
  3. úprava konfigurace wordpressu podle potřeby

Zdrojové soubory je potřeba nahrát zpět do „původní“ složky, na našem hostingu jde většinou o složku /web . Nahrávání probíhá prostřednictvím FTP klienta, v případě nahrávání zazipovaného archívu je možné si pomoct shell přístupem pro rozbalení archívu ve složce /web.

Před obnovou databáze je potřeba vytvořit novou databázi, import zálohy vykonáváte prostřednictvím phpmyadmin rozhraní, větší databáze s využitím externího SQL klienta nebo shell.

Po takto vykonané obnově zdrojových souborů a databáze je potřeba ještě propojit novou databázi s instalací wordpressu. Tento krok vykonáváte úpravou souboru wp-config.php, který najdete ve složce /web

Upravujete především následovné řádky:

/** Název wordpress databáze*/
define('DB_NAME', 'název databáze');

/** Uživatelské jméno do wordpress databáze */
define('DB_USER', 'uživatelské jméno');

/** Heslo do wordpress databáze*/
define('DB_PASSWORD', 'heslo');

/** Adresa databázového serveru - najdete ho v administraci databází */
define('DB_HOST', 'databázový server');

Kromě manuálního zálohování wordpressu existuje vícero řešení jak wordpress zálohovat automaticky, či dokonce periodicky

Aktualizováno: 19 července, 2021

Byl tento článek užitečný?

Related Articles

Zákaznická podpora
24 hodin denně, 7 dní v týdnu
KONTAKTOVAT PODPORU