A záznamy

DNS záznam typu A slouží pro nastavení konkrétní IP adresy, ze které se má načítat obsah pro danou adresu (doménu nebo subdoménu). Pro každou subdoménu je možné nastavit libovolnou IP adresu podle potřeby. IP adresu je nutné zadat ve formátu IPv4 (např. 37.9.168.19). Pro IP adresu v tvare IPv6 použijte AAAA záznam.

Jak vypadá DNS A záznam

@  600  IN  A   37.9.175.13

Znak @ značí, že A záznam platí pro hlavní doménu. 600 je parametr TTL a určuje, na jak dlouho si mohou servery poskytovatelů internetu zapamatovat dané nastavení DNS. Čas je uvedený v sekundách. IN A definuje, že jde o A záznam. Poslední záznam je IP adresa, kam DNS A směřuje.

Změna DNS A záznamu

1. Přihlaste se do WebAdminu
2. Klikněte v seznamu služeb na doménu
3. V levém menu vyberte položku DNS a proklikněte se na záložku A

Po otevření této sekce se Vám zobrazí tabulka s existujícími DNS A záznamy. Úprava DNS A záznamů nabízí možnosti jako vytvořit nový záznam, upravit a nebo vymazat už existující.

Formulář pro upravení A záznamu

  • Pole Pro adresu ponechejte prázdné v případě nastavení pro hlavní doménu. Pokud chcete upravovat hlavní doménu a subdomény, napište znak hvězdy (wildcard) – *
  • V případě změny IP adresy pro subdoménu, napište její název. Cílová IP je adresa serveru, ze kterého se má načítat obsah pro danou doménu/subdoménu
  • Parametr TTL určuje, na jak dlouho si mohou servery poskytovatelů internetu zapamatovat dané nastavení. Čas je uvedený v sekundách. Do Poznámky můžete napsat cokoliv, případně jí nechat prázdnou
  • Po vyplnění formuláře Uložte změny

Změna A záznamů na našem serveru se projeví do 15 minut. Pokud měníte IP adresu na externí záznam, změna může trvat až do 2 hodin.

Smazání A záznamu

Klikněte v tabulce vlevo na označovač a označte požadovaný A záznam (resp. více záznamů) a následně klikněte na Smazat. Pokud jste nechtěně smazali potřebný záznam, můžete ho obnovit v sekci Historie změn. Stačí si v seznamu vyhledat danou změnu a kliknout na obnovit. Všechny DNS nastavení se vrátí do stavu v jakém byly před změnou A záznamu.

Příklady

Nastavení A záznamu pro doménu při službě Vlastní webstránka

Doména mojedomena.cz má pomocí A záznamu přiřazenou IP adresu 37.9.175.33. To znamená, že po zadání adresy mojedomena.cz se v prohlížeči zobrazí obsah vytvořený na službě Vlastní webstránka. Záznam bude vypadat takto:

*.mojedomena.cz  600  IN  A   37.9.175.33

Nastaveníie A záznamu pro subdoménu, směřující na WebMail

Subdoména mail.mojedomena.cz má pomocí A záznamu přiřazenou IP adresu 37.9.175.21. To znamená, že po zadání adresy mail.mojedomena.cz se v prohlížeči zobrazí služba pro práci s maily – WebMail. Záznam bude vypadat takto:

mail.mojedomena.cz  600  IN  A   37.9.175.21
Aktualizováno: 19 srpna, 2021

Byl tento článek užitečný?

Related Articles

Zákaznická podpora
24 hodin denně, 7 dní v týdnu
KONTAKTOVAT PODPORU