Vysoká CPU zátěž

Statistiky spotřeby CPU jednotlivých webových stránek na sdíleném hostingu reprezentují výpočtový čas webového serveru, potřebný na jejich provoz. Pokud je CPU zátěž vysoká, možných důvodů je více.


  • Celá stránka, nebo jen jedna její část, zažívá velmi vysokou návštěvnost. Podivejte se na logy, nebo viz náš návod a zkuste zjistit, která část stránky zažívá zvýšený nápor. 
  • Stránka může být hacknutá. Podívejte se, jestli na ní nepřibyly nežádoucí soubory, jako například komentáře v diskusích. Zkontrolujte si nastavení v .htaccess souboru, mohly se tam objevit například nežádoucí přesměrování. Ve statistikách o návštěvnosti se podívejte, z kterých zemí přicházejí požadavky. Pokud přicházejí ze zahraničí, z exotických zemí a podobně, je to vážná indikace, že stránka je hacknutá. Porovnejte si stránku se straršími zálohami. Pro jistotu si změňte přístupová hesla ke stránce.
  • Pokud je všechna návštěvnost na Vaši stránku legitimní a stejně zažívá zvýšenou CPU zátěž, může být PHP aplikace nevhodně napsaná. Zkontrolujte její zdrojový kód, případně jestli v něm není prostor pro optimalizaci.
  • Problém může být i databáze plná spamu. Jakékoliv dotazy na takovou (většinou několik GB velkou) databázi trvají velmi dlouho, což generuje vysokou zátěž na CPU i na I/O, a odezva Vaší stránky je velmi pomalá. Překontrolujte tabulky svých databází, hlavně ty, které v názvu nesou slovo „comments“, jestli se v nich nenachází množství nechtěných příspěvků, většinou odkazujících na zahraniční webové stránky. Takové nechtěné záznamy ze své databáze vymažte a formuláře, které do ní zapisují, chraňte pomocí CAPTCHA nebo GeoIP.
  • Můžete požádat naši technickou podporu o placenou analýzu výkonu stránky. Naši zkušení administrátoři Vám poradí, kde je případný prostor na optimalizaci jejího výkonu a spotřeby zdrojů.

Co doporučujeme udělat pro snížení CPU zátěže

  • Zapněte si dostupné formy cachování obsahu Vaší webové stránky
  • Zvažte upgrade PHP verze na nejvyšší aktuální verzi a také přesun na databázový server nejnovější verze. Pokud používáte standardizovaný redakční systém jako WordPress, Joomla, alebo Drupal, taktéž doporučujeme přejít na nejvyšší dostupnou verzi. Může být rychlejší a hlavně z ní budou odstraněné případné bezpečnostní díry.

Pokud i po revidovaní návštěvnosti a zdrojového kódu webové aplikace stránka zažívá vysokou CPU spotřebu, může být problematické ji provozovat na sdílené architektuře. Může totiž ohrožovat provoz jiných webů. Proto Vás můžeme požádat o přesun na vlastní virtuální VPS server, nebo dedikovaný fyzický server.

Aktualizováno: 19 července, 2021

Byl tento článek užitečný?

Related Articles

Zákaznická podpora
24 hodin denně, 7 dní v týdnu
KONTAKTOVAT PODPORU